Nasze nawyki żywieniowe dużo mówią o nas samych, ale również o stanie naszego organizmu. Mimo że nikt z nas nie jest idealny i każdy ma swoje zachcianki, to powinniśmy starać się jak najbardziej zminimalizować szkody, wywołane przez nasze słabości. Dżem ekologiczny sprawia, że sytuacja jest odwrotna!



Ekologiczny dżem – zdrowy konkurent babcinych powideł!

dżem jabłko gruszka


Jak wszyscy nasi czytelnicy wiedzą zdrowe odżywianie to jeden z najważniejszych aspektów, pomagających w dbaniu o nasze zdrowie. Niesłodzony dżem to jedna z najlepszych opcji, która nie dość, że dostarczy nam dużo witamin, to zaspokoi również nasze słodkie zachcianki.

Dżemy ekologiczne znajdziemy w wielu różnych opcjach, a co za tym idzie, każde zawierają inne wspaniałe witaminy. Możemy je zrobić sami w domu, jeżeli jednak nie mamy kiedy przygotować tych czasochłonnych pyszności, z zakupem nie jest tak łatwo. Otóż większość powideł oferowanych przez sklepy nie jest najlepszym wyborem, już tłumaczymy dlaczego.

W każdym dżemie cukier drzemie!

dżem śliwkowy

Dla jasności nie każdy cukier jest zły, szczególnie ten w dżemach ekologicznych. Jest to dżem uzyskany z owoców bez dodatku innych cukrów. Uzyskany w naturalny sposób, daje nam dużo energii, posiada minerały i wiele wspaniałych witamin.  Do tego dżem bez cukru ma o wiele mniej kalorii niż jego niezdrowy odpowiednik.

Dla porównania dżem śliwkowy, który znajdziecie w naszym sklepie, ma 145 kalorii, zaś jego przykładowy odpowiednik ma 250 kalorii w 100 gramach. To spora różnica, prawda ? W przypadku konfitur o innych smakach różnica również jest widoczna na pierwszy rzut oka.

Dżem ekologiczny, bo owoce też ekologiczne.

Sam proces produkowania ekologicznych konfitur jest oczywiście ważny. To właśnie dzięki niemu dżem ma mały stopień przetworzenia, a co za tym idzie, zachowuje najważniejsze wartości. Oprócz tego bardzo ważną cechą są również walory smakowe. Ekologiczna produkcja pozwala na otrzymanie jak najbardziej zbliżonego smaku do użytych owoców.

Żeby konfitura byłą ekologiczna, same owoce również muszą takie być. Niby banalnie proste, a jednak nie wszyscy zwracają na to uwagę. Przed zakupem powideł musimy sprawdzić, czy posiadają one podstawowe certyfikaty ekologiczne. Wiemy wtedy, że podczas ich uprawy, rolnicy nie używają:

  • Syntetycznych nawozów mineralnych
  • Pestycydów
  • Regulatorów wzrostu

Ostatnią kwestią, o której powinniśmy pamiętać to fakt czy zakupiony przez nas dżem, jest produktem przeznaczonym dla wegan. Informacja ta powinna znajdować się na opakowaniu. Najczęściej występuje obok etykiet z informacją o produkcji ekologicznej.

Wyczekujecie kolejnych wpisów, a w międzyczasie zachęcamy do sprawdzenia innych wpisów na naszym blogu.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.