Prowadzenie zdrowego stylu życia jest coraz trudniejsze!
Niektóre produkty spożywcze, połączone w doskonały sposób w diecie Gersona, stają się ogromnie uzdrawiającym pokarmem, inne jednak muszą być całkowicie wyłączone z jadłospisu.
Dr Gerson podaje długą listę ” pokarmów zabronionych”, chociaż bardziej właściwa byłaby nazwa „zabronione produkty”, gdyż lista ta nie ogranicza się tylko do pożywienia. Rozpoczynając Terapię Gersona zdziwiłam się zakazem spożywania niektórych produktów, które są zazwyczaj chętnie zjadane, a wręcz uważane za zdrowe przez: normalnych” członków społeczeństwa – sprawdźmy więc, dlaczego są zakazane. Łatwiej jest przestrzegać zasad i zakazów, jeśli znamy powody, które się za nimi kryją.
Obecna lista zabronionych produktów jest dłuższa niż oryginalna podana przez doktora Gersona, ponieważ napisał on swoją książkę półwieku temu, od tego czasu pojawiło się wiele zmian powodujących, że prowadzenie zdrowego stylu życia jest coraz trudniejsze.
A co jest powodem tego?
Ogromny rozwój przemysłu spożywczego, z jego niezliczoną liczbą dodatków do żywności, obficie używanych w coraz szerszym asortymencie gotowej żywności, powoduje zmiany żywieniowe ludzi na gorsze.
Jeden z najniebezpieczniejszych dodatków, bardzo toksyczny to cukier. Jest ukryty w tysiącach przetworzonych produktów zajmujących półki sklepów spożywczych. Udało mi się uwolnić od tego nałogu, jak tego dokonałam, opisuje tutaj
Przetworzona żywność zawiera również białą sól. Substancja ta powoduje zespół uszkodzenia tkanek i stymuluje wzrost guzów.
Dodatkowo, wszystkie pochodzące z rolnictwa przemysłowego produkty, zawierają pozostałości trujących pestycydów, herbicydów, fungicydów, przyspieszaczy wzrostu, hormonów, antybiotyków i innych tysięcy substancji dopuszczonych do użycia, które w założeniu mają być nieszkodliwe. Istotnie niektóre z tych substancji testowane pojedynczo nie wykazują szkodliwości, ale w połączeniu z innymi, a tak właśnie ludzie realnie je spożywają, składają się na toksyczny koktajl.
Pamietajmy, że wszystkie te chemikalia są szkodliwe i działają niszcząco na wątrobę, kluczowy organ, który Terapia Grsona stara się uzdrowić i odbudować.
Oto dwie podstawowe zasady, których osoby stosujące terapie Gersona powinny przestrzegać:
- Wszelkie przetworzone pożywienie, bez względu czy jest puszkowane, butelkowane, mrożone, solone, rafinowane, siarkowane, wędzone, marynowane, kiszone, napromienione, zamykane w słoiku, przygotowywane w mikrofalówce czy w jakikolwiek innym sposób przetworzone – jest surowo zabronione.
- Dopuszczone są tylko warzywa i owoce z certyfikatem upraw organicznych, gdyż są wolne od wszelkich zanieczyszczeń przemysłowego rolnictwa i rosły w zdrowej ziemi, zawierającej wszystkie niezbędne witaminy, enzymy, minerały, pierwiastki śladowe i mikroorganizmy potrzebne dla optymalnego zdrowia.
Co prawda, w dzisiejszych czasach nawet organiczne (ekologiczne) uprawiana ziemia nie ma tyle samo użytecznych minerałów, ile miała jeszcze 20 lat temu, jednak duża liczba soków przyjmowana przez osoby stosujące terapie Gersona rekompensują ten mankament.
Podobnie jak w przypadku zabronionych produktów, szkodliwe działanie alkoholu i nikotyny jest powszechnie znane i nie wymaga dodatkowych wyjaśnień. W dalszej kolejności należy unikać sodu (soli) i wszystkich rodzajów tłuszczów z wyjątkiem oleju lnianego.
Jedyne pożywienie, które przyczynia się do zdrowia i wyzdrowienia jest dozwolone, wszystkie inne są zabronione.
ZABRONIONE PRODUKTY SPOŻYWCZE:
- Masło
- Jajka
- Ryby
- Mięso
- Jogurt
- Wszelkie przetworzone pożywienie
- Alkohol
- Awokado
- Owoce jagodowe ( z wyjątkiem porzeczek)
- Butelkowane i puszkowane produkowane komercyjnie napoje ( napoje bezalkoholowe)
- Cukierki, ciastka, czekolady i wszystkie rodzaje słodyczy
- Ser
- Kakao
- Kawa do picia ( z wyjątkiem używanej z olejem rycynowym)
- Śmietana
- Ogórki ( źle trawione)
- Suszone owoce ( jeśli są siarkowane lub olejowe)
- Tłuszcz i olej ( jedyny wyjątek: olej lniany)
- Mąka ( biała i pełnoziarnista, również produkty mączne, np: makaron)
- Lody i sorbety ( sztuczne dodatki smakowe, słodziki i śmietana)
- Rośliny strączkowe ( dozwolone jedynie od czasu do czasu w późniejszym etapie terapii)
- mleko ( również odtłuszczone i z niewielką zawartością tłuszczu)
- Grzyby ( ciężko strawne)
- Orzechy ( bogate w tłuszcze: niekorzystna konfiguracja białek)
- Kiszonki / Marynaty
- Ananasy ( bogate w substancje aromatyczne)
- Sól i wszystkie substytuty soli
- Soja i wszystkie produkty zawierające soję: np: tofu, mleczko sojowe i mąka sojowa
- Większość przypraw ( bogate w substancje aromatyczne)
- Kiełki
- Cukier ( biały, rafinowany)
- Herbata ( czarna, zielona)
Całkowity zakaz dr Gersona dotyczy używania soi i jej produktów może być na pierwszy rzut oka zaskoczeniem, bo produkty sojowe cieszą się powszechną opinią idealnego wegetariańskiego produktu spożywczego ( soja jest bogata w białka, uboga w tłuszcz i cholesterol). Poza tym soja jest spożywana w dużych ilościach na Dalekim Wschodzie, gdzie wskaźnik występowania nowotworów jest znacznie niższy niż na Zachodzie. Jednakże, prawda kryje się za tą komercyjną reklamą jest zupełnie inna (soja to ogromny przemysł w Stanach Zjednoczonych, gdzie 60% produktów żywnościowych sprzedawanych zawiera jakąś jej ilość). Tak naprawdę, soja jest bogata w tłuszcz i zawiera co najmniej 30 alergenów, które mogą wyrządzić poważne szkody osobom podatnym na nie. Soja zawiera także kwas fitowy blokujący przyswajanie ważnych minerałów, inhibitory enzymów wstrzymujące uzdrawiającą siłę żywych enzymów zawartych w sokach, substancje sprzyjające zakrzepom, które powoduje, że czerwone krwinki zlepiają się ze sobą. Wystarczające uzasadnienie tego, aby soję całkowicie wykluczyć z protokołu Gersona.
„Pozwól, żeby Twoje lekarstwa składały się jedynie ze zdrowego pożywienia!”
Więcej informacji znajdziecie w książce „Cud Terapii Gersona”, którą możecie zakupić tutaj
Powodzenia 🙂