Jako jeden z trzech podstawowych soków w Terapii Gersona Sok Zielony
dostarcza wielu witamin, minerałów, enzymów i innych składników odżywczych niezbędnych do odżywiania organizmu. Jednocześnie aktywując szlaki detoksykacji wątroby.
Przepis na zielone soki i przygotowanie
Składniki:
Ciemnozielone sałaty – ¼ do ½ głowy (w zależności od wielkości sałaty): Czerwony i zielony liść
sałaty, romaine, endywii.
Escarole lub Scarola – 2 lub 3 liście
Liście z buraków (młode liście wewnętrzne) – od 2 do 3 liści
Rukiew wodna – 5 lub 6 liści
Kapusta czerwona – 2 lub 3 liście
Zielona papryka – ¼
Boćwina szwajcarska – mało
Zielone jabłko – 1
Przygotowanie:
Zielone należy myć uważając, aby spłukać piasek lub ziemię, która często jest obecna u podstawy. Wytrząśnij wodę lub włóż do ręcznika, aby usunąć nadmiar wilgoci. Odciąć dolną część łodyg
boćwina lub jakiekolwiek inne włókniste liście. Posiekaj, ponieważ jest dość żylasty i trudny w miazdze. Pozwala to uniknąć podnoszenia
temperatura miazgi i enzymów zabijających.
Używając wyciskarki wolnoobrotowej, po każdym zielonym soku dokładnie umyj sprzęt.
Postaraj się zdobyć jak najwięcej z podanych produktów, które są dostępne. Po wyciśnięciu soku musi być natychmiast wypity, ponieważ bardzo szybko traci enzymy. Dr Gerson nie zalecał przechowywania zielonego soku przez dłuższy czas.
Twoje zdrowie!
Wzmacniam swój system immunologiczny sokami warzywnymi wg. porad terapiasokami.pl/rak-leczenie. Już przed wojną dr. Gerson leczył ludzi z raka m.in. stosując kurację sokami. Osobiście przekonałem się nad skutecznością tej diety czego dowodem na to jest zdrowie i energia jaką mam po mimo swoich lat.