Jako jeden z trzech podstawowych soków w Terapii Gersona Sok Zielony
dostarcza wielu witamin, minerałów, enzymów i innych składników odżywczych niezbędnych do odżywiania organizmu. Jednocześnie aktywując szlaki detoksykacji wątroby.
Przepis na zielone soki i przygotowanie
Składniki:
Ciemnozielone sałaty – ¼ do ½ głowy (w zależności od wielkości sałaty): Czerwony i zielony liść
sałaty, romaine, endywii.
Escarole lub Scarola – 2 lub 3 liście
Liście z buraków (młode liście wewnętrzne) – od 2 do 3 liści
Rukiew wodna – 5 lub 6 liści
Kapusta czerwona – 2 lub 3 liście
Zielona papryka – ¼
Boćwina szwajcarska – mało
Zielone jabłko – 1
Przygotowanie:
Zielone należy myć uważając, aby spłukać piasek lub ziemię, która często jest obecna u podstawy. Wytrząśnij wodę lub włóż do ręcznika, aby usunąć nadmiar wilgoci. Odciąć dolną część łodyg
boćwina lub jakiekolwiek inne włókniste liście. Posiekaj, ponieważ jest dość żylasty i trudny w miazdze. Pozwala to uniknąć podnoszenia
temperatura miazgi i enzymów zabijających.
Używając wyciskarki wolnoobrotowej, po każdym zielonym soku dokładnie umyj sprzęt.
Postaraj się zdobyć jak najwięcej z podanych produktów, które są dostępne. Po wyciśnięciu soku musi być natychmiast wypity, ponieważ bardzo szybko traci enzymy. Dr Gerson nie zalecał przechowywania zielonego soku przez dłuższy czas.
Twoje zdrowie!