Lewatywa z kawy - przygotowanie

Krok 1

Zakup irygatora i odpowiedniej kawy. Kawa musi być organiczna, średniociemna lub jasna, lekko palona, drobno zmielona

Krok 2

Przygotowanie kawy do lewatywy i wody destylowanej. Zapoznanie się ze sposobem przygotowania.

Skład

3 łyżki kawy, 1 litr wody destylowanej

Lewatywa z kawy - Przygotowanie

Do gotującej się wody destylowanej wsypujemy 3 łyżki mielonej kawy ekologicznej. Gotujemy 3 minuty stale mieszając. Zostawiamy kawę do ostygnięcia na 15 min. Przelewamy kawę przez drobne sitko do szklanego naczynia. Odstawiamy na 45 , by kawa ostygła do temperatury ciała tj.36 stopni Wlewamy ją do irygatora zaciskając zatrzask na rurce, żeby płyn się nie wylał. Przed rozpoczęciem lewatywy należy wypuścić małą ilość płynu do rurki, aby wyprzeć powietrze. Pojemnik z kawą umieszczamy na wysokości ok 0,5 metra ponad ciałem, zawieszając go na haku. Lewatywa z kawy - czas start. Końcówkę rurki należy posmarować wazeliną. Kładziemy się na prawym boku podkurczając nogi do pozycji embrionalnej. Kawę wprowadzamy do pupy. W okrężnicy pozostaje przez 15 min nie dłużej. Wymagany jest komfort, relaks. Pacjenci w czasie trwania terapii dr Gersona powinni przygotowywać sobie koncentrat z kawy, po to by starczyło na kilka lewatyw. Do 1 litra wody destylowanej, którą należy zagotować w garnku,wsypujemy 12 łyżek mielonej kawy ekologicznej, co wystarcza na 4 lewatywy i postępujemy jak opisano powyżej. Typowy koncentrat do lewatywy z kawy to 250 ml i 750 ml wody, co w sumie daje 1 litr.

Więcej informacji znajdziesz we wpisie na blogu.

Zachęcamy do obejrzenia filmu instruktażowego poniżej.

Wszystkie zamieszczone tutaj informacje pochodzą z książki "Metoda doktora Gersona" i służą wyłącznie celom edukacyjnym i terapeutycznym.